Ocean Race Den Haag

De Ocean Race heeft ook Den Haag weer aangedaan. Met twee wedstrijddagen voor inportraces onder perfecte omstandigheden. Zon en wind. De Imoca’s kwamen op de foils en spoten over het water waarbij Guyot zijn eerste overwinning pakte door een vliegende start. Zelfs met een gereefd grootzeil gingen ze Holcim en 11th Hour voorbij. Holcim kon niet op de draagvleugels blijven planeren en zakte snel weg en kon ook niet meer terug komen naar de top 3. 11th Hour proviteerde daar het meest van en staat 3 punten voor op Malizia. Biotherm ligt derde op 8 punten achterstand, Holcim vierde op 9 punten en Guyot sluit de rij.

Het Amerikaanse Team won de vijfde etappe naar Newport en is sindsdien niet meer van de eerste plek verdwenen. Schipper Charly Enright, had dit al voorspelt. De race win je niet in de zuidelijke oceanen maar door als team steeds beter te presteren in de race.

Ook bij de VO 65 klasse was het de volledige Nederlandse bemanning op Team Jajo die van begin tot eind domineerde. Het eerste kruisrak hadden ze uitstekend uitgemeten om in twee slagen bij de bovenboei te zijn. Al de anderen verloren tijd door twee extra overstag manouvres. Ook bij het afkruizen bouwden ze hun voorsprong uit op Windwhisper, die eigenlijk alles tot nu toe won. Met een degelijke tweede plaats liggen ze 6 punten voor op Jajo die de inportrace in Alicante niet gevaren heeft.

17 minuten na de start van de zevende etappe naar Genua voltrok zich een drama. Bij het ronden van de vier boeien voor de kust boorde Guyot zich in 11 th Hour Racing en zag Charly Enright zijn droom op de overwinning weggeslagen worden. Met een goede tegenwoordigheid van geest wist hij de boogspriet uit hun boot weg te drukken om meer schade te voorkomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Een ordinaire Bakboord Stuurboord situatie zou op dit niveau toch niet tot een aanvaring moeten leiden. 11th Hour was al enige tijd overstag om een boei aan te kunnen varen toen de schipper van Guyot over stuurboord aan kwam. De stuurlui zitten aan de hoge kant en moeten een ander bemanningslid vragen om aan de lage kant mee te kijken. Ze waren zo druk met hun eigen overstag en zagen 11th Hour over het hoofd. Ook het “Bakboord, bakboord” schreeuwen van Charly werd te laat opgepakt met desastreuse gevolgen. 11th Hour probeert de boot zo snel mogelijk zeewaardig te krijgen en naar Genua te varen om daar te redden wat er nog te redden is.

Vanmiddag vertrekt de vloot voor de laatste etappe naar Genua. Daar is de finish van de gehele race. Daar hopen ze op 25 juni te arriveren. Mocht je nog met vakantie naar Italië gaan, vier daar dit feestje van de beste zeilers mee.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.